TANJU BEYAZIT YAZDI: KAOS VE AYMAZLIK
Kaosun TDK’ ndaki karşılığı; karmaşadır.Yani işlerin birbirine karışması.Genel olarak “ kaos “ kuramından ayrı bir bakış bu.
Ancak bu kuramın argümanlarından birisi de son tahlilde bizim önümüzü açacaktır; düzen düzensizlikten doğar.
TDK’ nın tanımından yola çıkarak ülkede bir kaos olduğunu görebiliriz. İlginç yanı ise, buna rağmen ne iktidarın ne de muhalefetin bu durumdan rahatsız olmamasıdır.
Para bitti !..Saman, buğday ithal ediliyor. Aya gidiliyor .Pandemiye rağmen “ lebâleb “ kongreler yapılıyor. Bu arada dört kişi bir araya gelse “ maske-mesafe-hijyen..” cezaları kesiliyor.
Rehine almaya gidiliyor, rehinelerin naaşları getiriliyor. Üniversiteler sessiz, işçi sendikaları sus pus. Diğer yandan “ aşı “ yapılıyor.
Kokuşmuş, çürüyen ve tuttuğun yerden dökülen bu durum; önce korkakların, sonra işbirlikçilerin, arkadan dolanmaya çalışanların, bölücülerin ve tabi ki gericiliğin eseridir.
Bugün gelinen nokta çöküşün başlangıcıdır.
Akıl almaz bir uyuşukluğun yayıldığını, farelerin fink attığını, beceriksiz çapsız liderlerin önderlik ettiğini ama karşı devrimin hızla toplumu sardığını görüyoruz.
Ülkemiz, paradokslar cennetine dönüşmüştür.
Çözülemeyen paradokslar, eskiden gelenler…Bazı paradokslarımız eskiden bu yana gelir. Örneğin; Cumhuriyet Devrimi’nden bu yana. Tamamlanmamış devrim, sosyal hayat içinde paradokslar barındırarak geldi. Ertelenen bu paradokslar büyüyerek daha da çetrefilli hal aldılar.
Karşı devrim ve demokratik devrim bir potada erimez. Demokratik devrim aydınlanmacı bir devrimdir. İçinde feodal unsurlara tahammül edemez.Ya da tam aksi, gericilik devrimcilikle aynı yerde yaşayamaz.
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esergül Balcı ve ekibinin saha çalışması sonucu hazırlanan rapordan; (Rapor 2019 yılına ait.)
Rapora göre; tarikat okullarındaki öğrenci sayısı 210 bin dolayında.
4 Binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılı. Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin olduğu ileri sürülüyor. Bu yurtlarda kalan öğrenci sayısı 225 bini buluyor.
Tarikatların 30 silsilesi ve 400 kolu bulunuyor. 800’ün üzerinde faaliyet gösteren medrese var.
2012 yılından bu yana 4 bin 22 ilk okul kapatıldı.
Şu paradoks kavramına bir kez daha bakalım;
" Paradoks: Başı sonu ve aynı zamanda sonu da başı olan kısır döngüsel olaylar zincirine verilen ad " ( Wiki)
Bu “ kısır döngüsel “ dönem bitirilmeden bir metre ilerisini görmek mümkün değildir.
Yazının en başındaki tanıma dönelim o zaman; Düzen, düzensizlikten doğar. Her düzensizlik yeni bir düzene evrilir. Kendiliğinden değil !..Çare arayışından.