OSMAN GAZİ OKTAY : YÜZYILIN VURGUNU

OSMAN GAZİ OKTAY : YÜZYILIN VURGUNU

                                            Yüzyılın Vurgunu

Bankalardan kredi çekme olasılığı olmayınca; Türkiye Emekliler Derneği Şirinyer Şubesi'nin emekliye kredi verdiğini duyarak giden Adnan Boğa, mağdur oldu.
Dernekten para talep eden Boğa, kendisine 2000 TL. verildiğini ama 10.0000 liralık senet imzalatıldığını, acil paraya ihtiyaç duyduğu için kabul etmek zorunda kaldığını, kendisinin borç taksitlerinin sanki kömür almış gibi işlem gördüğünü anlayınca konuyu araştırdığını, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün'ün aynı zamanda SGK yönetim kurulu üyesi olduğunu öğrendiğini, kendisinin de örgütlü yaşama inanması nedeniyle, derneklerin tefeci mantığıyla hareket etmesinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle, konuyu İzmir Mali Şube'ye aktardığını, ''Kömür Soygunu'' adıyla yapılan operasyonlar sonrası sorumlular hakkında davalar açıldığını, Bununla da yetinmeyip TBMM Dilekçe Komisyonu'na bir dilekçe verdiğini belirtti. Zor şartlarda yaşamını sürdüren emekliden, tefeci mantığıyla tahsil edilen trilyonlara ulaşan vurgunun, kimlerin cebine gittiğini araştırmaya başladı.
Adnan Boğa 57747603-DN.8242 Dilekçe Komisyonu Nolu dilekçesinde; Türkiye Emekliler Derneği Şirinyer Şubesi'nden para çektiğini, bankalardan kredi çekemeyen emeklilerin dernekten para aldığını, verilen para için 5 -10 kat farkla senet imzalatıldığını, emekli dernekten kömür almış gibi işlem yapılarak, paranın 6-7 taksitle geri alındığını, derneğin 330 civarında şubesi olduğunu ve yarısından fazlasında aynı yöntemin uygulandığını, şubelerde yapılan işlemin, CD'lere yüklenerek dernek genel merkezine gönderildiğini, dernek genel merkezinin de işlemleri SGK Tahsisler Daire Başkanlığı'na göndererek taksitlerin her ay emeklinin maaşından kesilmesini sağladığını, SGK eliyle uygulanan tefeciliğin on binlerce emekliyi mağdur ettiğini, Türkiye Emekliler Dermeği genel başkanının, SGK yönetim kurulu üyesi olduğu düşünülürse bağlantının daha iyi anlaşılır olduğunu belirtti.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı, Adnan Boğa'ya gönderdiği bilgilendirme yazısında; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğ'nün 03.06.2020 tarih ve 43669208-662.01-3587 sayılı cevabı yazısında yer alan Dernekler Denetçiliği'nin raporunda;
"Türkiye Emekliler Derneği'nin Bornova, Menemen, Ödemiş, Buca, Menderes, Eşrefpaşa, Aydın, Turgutlu, Akhisar, Urla, Bayraklı, Salihli ve Torbalı şubeleri ile anlaşan kömür firmaları tarafından olağan kredi veya finans kurumlarından para temin edemeyen kişilere yüksek faizle ve mali açıdan olumsuz koşullarda bırakacak şekilde kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para verme işleminin yapıldığı, kömür satış işlemlerinin taksitleri Türkiye Emekliler Derneği vasıtası ile ilgili kişinin maaşından SGK tarafından kesilerek 2018 yılında ilgili firmanın banka hesabına yatırıldığı, 2019 yılında bu paraların SGK tarafından Türkiye Emekliler Demeğinin banka hesabına yatırıldığı, banka hesabına yatan paranın Türkiye Emekliler Demeği tarafından kömür firmalarının banka hesabına yatırıldığı, bazı durumlarda kişinin aldığı kömür satış işlemleri iptal edilerek yeni bir kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak kömür firmalarıyla yapılan sözleşmede belirtilen taksit tutarının üzerinde taksit yapılarak para verildiği veya iptal edilen kömür miktarı üzerinden yeniden yapılandırıldığı, bazı müştekilere anlaşılan kömür miktarından fazlası tutarında işlem yapıldığı, bazı durumlarda hiçbir şekilde başvurusu olmadan kişiye kömür satış işlemi yapıldığı, bazı müştekilerin imzaladığı taahhütnameler arasında gözle görünür şekilde imzalarda farklılık olduğu tespit edilmiştir. Aynca bazı müştekilere senet imzalatılarak, bu senetlerin haciz işlemi yapılabilmesi için müştekilerden taahhütname aldıkları, aynca bu kişilerin kömür aldıklan hususunda video kaydına alındığı tespit edilmiştir. İzmir Valiliği'nce İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunulması gerektiği kanaatine varılmıştır. 
Denetçiliğimizce müştekilerin ifadeleri incelendiğinde; kömür satış işlemlerinde Derneğin şubesi tarafından yapılması gereken işlemlerinin kömür firmaları tarafından yapılarak kömür satış işleminin yapıldığı, bu durumda şube yetkililerinde olan şifrelerin ya kömür firmalarına verildiği ya da genel merkez tarafından firma yetkililerine şube adına işlem yapılabilmesi hususunda şifre verildiği veya birlikte hareket ettikleri değerlendirilmektedir, kömür satış tutarlarının kişilerin maaşlarından kesilmesi için verdikleri taahhütnamelerin kömür firmaları tarafından geçmiş tarihli olarak düzenlendikleri, SGK'dan maaşlardan kesilmesi için verilen taahhütnamelerin Derneğin şubesi tarafından düzenlenmesi gerekirken kömür firmaları tarafından düzenlendiği ve bu nedenle bu işlemlerden birlikte sorumlu oldukları değerlendirilmektedir. Şubeler tarafından Derneğe üye yapılması gereken kişilerin bu kömür firmaları tarafından derneğe üye yapıldıkları incelenmiştir.
Dernek tarafından kullanılan kömür işlerinin takip edildiği bilgisayar programında şubelere ve kömür firmalarına istedikleri kadar kömür satış işlemi yetkisi verildiği görülmüştür. SGK kesintileri incelendiğinde; bir kişiye 570.000,00 TL'lik kömür satış işleminin yapıldığı görülmüştür. SGK'ya bildirilen kömür kesintileri genel merkez tarafından bazı durumlarda kişinin bütün kömür satış işlemlerinin iptal edilerek bu tutarların kömür satış işlemlerinde belirtilen taksit tutarının üstünde taksitlendirilerek yapılandırıldığı görülmüştür. Bu taksitler 36 aya kadar çıkabilmektedir. Kömür satış işlemlerinde genel kuralların olmadığı, kişiye, kömür firmasına yönelik keyfi uygulamaların olduğu görülmüştür. Derneğe, kömür satışı yapılmadığı bunun yerine para verildiği hususunda idari makamlardan ve üyelerden bu yönde birçok ihbar gelmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadığı, alındı ise de yeteri düzeyde alınmadığı görülmüştür. Dernek ve şube yetkilileri tarafından kömür firmalarının tefecilik yapabilmesi hususunda kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca kömür talebi olmamasına rağmen bazı kişilere kömür satış işlemi yapıldığı müşteki ifadelerinde görülmüş olup, bu husus Derneğin şubelerinin de bu işe karışmış oldukları hususunu güçlendirmektedir. 2019 yılında Adana'da ve İzmir'de kömür firmalarına ilişkin olarak Emniyet Müdürlükleri tarafından operasyon düzenlenmesi, bu durumdan Derneğin şubelerinin ve genel merkezinin haberi olmasına rağmen 2020 yılında tefecilik ve dolandırıcılık işini yapan kömür firmalarıyla sözleşmelerinin yenilenmesi bu işlemlerin derneğin yetkililerinin bilgisi dahilinde yapıldığı şüphesini güçlendirmektedir. Kömür satış işlemlerinde %2'lik bir komisyon alınması ve Derneğe üye olan kişilerin aidatlarının kişinin maaşından SGK tarafından kesilerek Derneğe yatırılması karşılıklı bir çıkar ilişkisini güçlendirmektedir. 
Türkiye Emekliler Derneği Menemen Şubesinin DERBIS sisteminde yapılan araştırmada şubenin yerleşim yerinin (...) Bayraklı/İZMİR şeklinde olup, ayrıca bu adreste Şüpheli Arif (...)' ında yerleşim yeri olduğu Polis Fezlekesinde belirtilmektedir. Aynca (...) Kömür İnşaat Taşımacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti.'nde yerleşim adresi ticaret sicil gazetesinde (...) Bayraklı/İZMİR şeklinde olduğu incelenmiştir. Bu durumda şube yetkilileri ile kömür firmalarının birlikte olduğu değerlendirilmektedir. 
Şüpheli Arif (...), (...) Odun Kömür Nakliye Kuyumculuk İnşaat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile (...) Kömür inşaat Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nde çalıştığı, bu şirketlerin muhasebesine baktığı, ayrıca 27/03/2016-01/05/2018 tarihleri arasında Türkiye Emekliler Derneği Menemen şubesinde başkan yardımcılığı, 01/05/2018 tarihinden bu rapor tarihine kadar şube başkanı olarak görev yaptığı. 
Tanık Buket (...), (...) Odun Kömür Nakliye Kuyumculuk İnşaat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile (...) Kömür İnşaat Taşımacılık Sanayi vc Ticaret Limited Şirketi'nde çalıştığı, bu şirketlerin muhasebesine baktığı, ayrıca 27/03/2016-03/09/2018 tarihleri arasında Türkiye Emekliler Derneği Menemen şubesinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı, 
Şüpheli Celal (...), (...) Odun Kömür Nakliye Kuyumculuk İnşaat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile Elit Kömür İnşaat Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi olduğu, ayrıca 08/04/2016 tarihinden bu rapor tarihine kadar Türkiye Emekliler Derneği Buca şubesinde yedek yönetim kurulu üyesi olduğu, 
Şüpheli Çetin (...), 18/11/2017 tarihinden bu rapor tarihine kadar Türkiye Emekliler Derneği Bornova şubesinde şube başkanı olarak görev yaptığı, 
(...) Mad. Mob. Day. Tük. Mal. Nak. Ormü. Pct. Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.'nin ve (...) Madencilik San. Ve Tic. Ltd. Şti.'nin ortağı Fehmi (...)'in 31/01/2016 tarihinden bu rapor tarihine kadar Türkiye Emekliler Derneği Menderes şubesinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı. 
(...) Madencilik San. Vc Tic. Ltd. Şti.'nin ortağı Hasan (...)'in 03/03/2019 tarihinden bu rapor tarihine kadar Türkiye Emekliler Derneği Menderes şubesinde şube başkanı olarak görev yaptığı, incelenmiş olup Derneğin bazı şubelerinin başkan/yönetim kurulu üyesi ile kömür firmalannın sahip/ortaklarının aynı kişilerden oluştuğu görülmüştür. Denetçiliğimizce yapılan incelemede: müştekilerin ifadeleri doğrultusunda kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para verme işleminin yapıldığı firmalarla tekrar sözleşme imzalayarak bu kişilerin para satış işlemini kolaylaştırarak suçun işlenmesine yardım edildiği, denetimimiz sırasında da kömür satış işlemi yapılarak para verme işleminin yapılması, müştekilerin kömür satış işlemlerinin tarafından iptal edilmesi ve yapılandırma işleminin genel merkezden yapılması, kömür fırmalarıyla yapılan sözleşmenin tarafı olarak sözleşmeleri imzalayan, ayrıca kömür satış yazılımı programında gerekli önlemleri almayarak bu işlemleri kolaylaştıran, kömür işlemleriyle ilgili her türlü yetki ve sorumluluğun genel merkez yönetim kurulu üyesi Ömer (...)' da olması nedeniyle bu kişinin sorumluluğunun bulunduğu değerlendirilmektedir. Ömer (...)'ın yetki ve sorumluluğunda çalışan iktisadi işletmenin bilgi işlem müdürü Murat (...)'ün kömür yazılımı programında her türlü yetkisinin keyfi uygulamalar yaptığından bu kişinin de sorumluluğu olduğu değerlendirilmektedir.
Denetçiliğimizce sadece Dernekte çalışan veya yönetimde olan kişilerin sorumlulukları incelenmiş olup, yukarıdaki paragrafta açıklanan nedenlerle Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer (...) ve Dernek iktisadi işletmesi bilgi işlem müdürü Murat (...) ve kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para satışı yapılan işlemlerin tahahütnamelerini imzalayan Dernek şube yetkilileri hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 157, 158 ve 241 'inci maddeleri doğrultusunda İzmir Valiliğince İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına, İzmir Valiliği İl Emniyet Müdürlüğünün 21/11/2019 tarih ve 6636484 sayılı yazısı ilgi tutularak bildirim yapılması gerektiği, 
2- Menderes şubesi 2.958 kg, Bornova şubesi 5.420 kg, Ödemiş şubesi 2.264 kg. Buca şubesi 1.808 kg, Turgutlu şubesi 2.600 kg. Torbalı şubesi 6.292 kg. Urla şubesi 4.352 kg ve Bayraklı şubesi 4.531 kg 2018 yılında ortalama kömür satışı yapıldığı, bu satış miktarlarının İzmir gibi bir bölgede tüketilmeyecek bir kömür miktarı olduğu, bu nedenle kömür satış işleminden çok kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para verme işleminin yapıldığı, bu hususta müştekilerin beyanları doğrultusunda bu işlemin yapıldığının tespit edilmesi, kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para verme işleminin yapıldığı hususunda yapılan şikayetlere ve açılan davalara rağmen bu işleme devam edilmesi, satılan kömür miktarları üzerinde Türkiye Emekliler Derneği genel merkezi tarafından gerekli önlemlerin alınmaması, kömür firması sahipleri/ortakları ile şubelerin başkanları, yönetim kurulu üyelerinden bazılarının aynı kişiler olması, 2020 yılında da kömür satış işlemi yapılıyormuş gibi yapılarak para verme işleminin yapıldığı, firmalarla tekrar sözleşme imzalanması nedeniyle Türkiye Emekliler Demeğinin Akhisar, Aydın, Bayraklı, Bornova, Buca, Eşrefpaşa, Menderes,  Menemen,  Ödemiş,  Salihli,  Torbalı, Turgutlu, Urla şubelerinin amacının kanuna aykın hale geldiği değerlendirildiğinde 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 30'uncu maddesinin "b" bendi "Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz" hükmüne aykırılık teşkil ettiği, yine aynı Kanununun 32'nci maddesinin "p" bendi kapsamında "30'uncu maddenin "b" bendinde belirtilen kurulması yasak dernekleri kuranlar ile bu bende aykırı harekette bulunan dernek yöneticileri fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde bir yıldan üç yıla kadar hapis ve elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır ve derneğin feshine de karar verilir" hükmü ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 89'uncu maddesi "Derneğin amacı, kanuna veya ahlâka aykırı hâle gelirse; Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin işlemi üzerine mahkeme, derneğin feshine karar verir Mahkeme, dava sırasında faaliyetten alıkoyma dahil gerekli bütün önlemleri alır." hükmü ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 90'ıncı maddesi "Dernekler, amaçlarını gerçekleştirmek üzere, tüzüklerinde belirtilen çalışma konuları ve biçimleri doğrultusunda faaliyetle bulunurlar. Yasaklanan veya izne bağlı faaliyetlerle ilgili kamu hukuku nitelikli özel kanun hükümleri saklıdır. Dernek faaliyetleri ile ilgili yasak ve sınırlamalara aykırılık hâlinde, Cumhuriyet savcısının istemiyle mahkemece fâaliyetten alıkoyma kararı verilebilir." hükümleri doğrultusunda şubelerin fesih edilmesi ve bu işlemlerin devam edilmesinin önlenmesi amacıyla faaliyetten alıkoyma isteminde bulunulması hususunda, İzmir Valiliğince İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunulması gerekliği, Kanaat ve sonucuna varılmıştır." 
Gereği Düşünüldü: Dilekçe ve ilgili kurumun yazısı incelenmiş olup idarece beyan olunan açıklama dışında, bu aşamada 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM İçtüzüğü’nün 116’ncı maddesi uyarınca dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi. 

             Başkan                                       Başkan Vekili                                    Sözcü                             Katip  
Mihrimah Belma SATIR                          İsmail TAMER                            Fehmi KÜPÇÜ           Mustafa KENDİRLİ 
İstanbul Milletvekili                                 Kayseri Milletvekili                      Bolu Milletvekili           Kırşehir Milletvekili 

Dönem                  Yasama Yılı                   Cetvel No                        Karar Tarihi                         Karar No 
  27                              3                                45                                 2.07.2020                              6569 
Bu belge 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa göre elektronik imza ile imzalanmıştır.

Zor koşullarda yaşamlarını sürdüren emeklilerimizin haklarını elde etmek, savunmak amacıyla kurulan, görevlerini yapmayı bırakın, yasaların kendilerine sağladığı yetkiyi kötüye kullanarak emeklilerimizi mağdur eden yapılanmayı dağıtmak,mahkemelerimize düşmektedir. Dava açılması için suç duyurusunda bulunulması, İzmir Valiliği uhdesindedir.

Adnan Boğa, ''İzmir Valimiz Yavuz Selim Köşger'in bu konunun takipçisi olacağı inancıyla, gereğini yapmasını bekliyorum. Bu olay merkezi ve organizedir. İzmir'le sınırlı değildir. Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkezi'nin onay ve oluru olmadan böyle birşey yapılamaz. Yıllarca ülkemizin üretimine katkı sunmuş, şimdi yaşamlarının sonuna yaklaşmış, helen çocuk ve torunlarına bakmaya çalışan emeklileri, bu yapının elinden kurtarılmasını bekliyoruz. Ankara Cumhuriyet Başsavcısını göreve çağırıyoruz.'' dedi.

Haber : Osman Gazi Oktay