ÖMER SARI YAZDI:TARIM ACİLEN YÜZDE YÜZ DESTEKLENMELİ
Çiftçi Dayanışması Platformu olarak bir buçuk yıldır mücadele veriyoruz. Randevular aldık. Ankara’da toplantılara katıldık. Gazetelere ve sosyal medyaya bıkmadan usanmadan sorunlarımızı anlattık. Nitekim; verdiğimiz mücadelede haklı olduğumuz anlaşılmış olmalı ki, Fahrettin Poyraz ve tarım bakanı görevden alındı. Aynı bakanlıkta FETÖ soruşturması başlatıldı.
PANDEMİ VE SAVAŞ SORUNU BÜYÜTTÜ
Dünya genelinde baktığımızda pandemiyle birlikte gıda sıkıntısı baş gösterdi. Ukrayna savaşıyla durum daha da ağırlaştı. Eğer önlem alınmazsa ülkemizde gittikçe büyüyen gıda kıtlığı hepimizin kapısını çalacak. Varlık içinde yokluk yaşayacağız.
SEBZE BU YIL ATEŞ PAHASI OLACAK
Bu yıl sebzenin çok pahalı olacağı, yaz aylarında bile fiyatların çok yüksek olacağı şimdiden görünüyor. Görünen köy kılavuz istemez.
Ülkemizde yoğun kar yağışı nedeni ile Amasya’da 4 bin dönüm sera kullanılamaz hale geldi.
Ayrıca; Maraş, Erbağ, Tokat ve Çorum’da ülkemizin değişik illerinde seralar kârın ağırlığindan yıkıldı. Bazı yerlerde de rüzgârın verdigi zarardan dolayı yıkıldı. Milyonlarca fide iptal edildi.
Bu da gösteriyorki; bu yıl başta domatesle birlikte hıyar ve biber yaz aylarında bile 20- 25 liradan tüketiciye sunulacak. Belki daha da pahalı olacak.
Devlet yetkililerimizin ve tarım bakanımızın bu yıkılan seralardan doğan zararımızın en az yüzde 70’i hazineden yardım edilerek karşılanmalıdır.
Bu seraların yeniden ekime hazır hale getirilerek sezona yetiştirilmesini ve yeniden ekonomiye kazandırılmasını umut ediyoruz.
EKİLMEYEN BİR KARIŞ BOŞ ARAZİ KALMAMALI
Tüm dünyada olduğu gibi ana tüketim gıdamız ekmek, yağ, şeker ve un.
Bunlar varken aç kalmamız imkansız.
Ülkemizin bolluğa huzura berekete kavuşması tarıma bağlı
Sayın cumhur başkanımızın bir emri ile herşey değişebilir.
Önemi ve acelesi olmayan yatırımlar durdurulmalı, tarım acilen yüzde yüz destekleme kapsamına alınmalıdır.
Ülkemizin tüm arazilerine, devletin tüm imkânları seferber edilerek ekim dikim yapılmalıdır.
PEKİ NE YAPILMALI?
Buğday tohumu, mazot ve gübre üreticiye koşulsuz bir yıllığına bedava vermeli.
Ayçiçeği tohumu, gübresi ve mazotu koşulsuz bedava verilmeli.
Arpa-buğday tohumu, mazotu, gübresi bedava verilmeli.
Mısır tohumu, gübresi, mazotu bedava verilmeli.
Şeker pancarı tohumu, gübresi, mazotu bedava verilmeli.
Çiftçi bir yıllığına bu şekilde desteklenirse ben inanıyorum ki ülkemiz yeniden tarımla gelen berekete, bolluğa, refaha ulaşacaktır. Bu aynı zamanda üzerimizdeki psikolojik baskıyı da kaldıracaktır.