ÇİFTÇİ ÖMER SARI YAZDI: “TARIMA DEVLET DESTEĞİ OLMAZSA ÜRETİM TEHLİKEDE”
Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki bahar aylarında sebze ürünlerinde fahiş fiyat artışları yaşanır. Ben Amasya Büyük Kızılca köyünde seracılık yapıyorum. Domates yetiştiriyorum. Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları ve bu borçların yüksek faizleri nedeniyle büyük sıkıntı içindeyiz. Bununla birlikte tarım girdi maliyetlerinin misli misli artmış olması bir başka büyük sorun.
Yaklaşık bir yıldır mücadele ediyoruz. Amasya’da yaklasik 7-8 bin dönüm sera var. Bunun büyük bölümünü Büyük Kızılca köyü, Aksarul, Çay, Belmebük ve Kara Köprü köyleri oluşturmaktadır. Bu köylerin arazileri iç içedir ve birbirine sınırdır.
Üreticilerimizin hem Tarım Kredi Kooperatifi’ne, hem özel bankalara hem de esnafa borçları var.
Biz çiftçiler hiç bir tarım girdisini pazarlık ederek alamıyoruz. Buna karşılık çiftçimize gübre satan, çiftçimize ilâç satan, çiftçimize ekipman satan, çiftçimize tohum ve fide satan firmalar, çiftçimize kredi veren Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalar, bugüne kadar resmen tefecilik anlayışıyla hareket ettiler. Çiftçilerimizin sırtından zenginliklerine zenginlik kattılar. Çiftçimizin kazandığı paranın dörtte ikisini bu kan emiciler almıştır.
ACİL KONU SEBZE FİDELERİ
“Evet, esas konu sebze fideleri. Bugün Amasya’da fide siparişi veren yok. Kara kara düşünmekteyiz. Bir kök domates fidesine 8 lira 9 lira fiyat biçiliyor. Bu fiyatı gören çiftçi hesap yapıyor. Her yıl topladığı ürünün ortalama hesabını yapıyor. Daha ortalama fiyat 2 buçuk lirayı geçememiş. Yeni sezon hesabını yaptığında ilâç, gübre, işçilik ve diğer tarım girdilerini hesap ettiğinde maliyet yaklaşık 4 liraya yaklaşıyor. Tüccar çiftçinin elinden yine ucuza alacağına göre çiftçi zarar edip tüccar kazanacağına göre neden ekim yapalım? Çiftçinin ürettiği sebzenin satım garantisi yoksa, taban fiyat garantisi yoksa neden eksin?
DEVLET DESTEĞİ ŞART
“Burada devletimizin, yetkililerin bu işe el atıp seracılık yapan çiftçimize ‘yarısı devletten, yarısı çiftçimizden’ diyerek bize destek vermesini bekliyoruz. Aksi halde bahara dogru sebze fiyatları son yılların en zirve fiyatını görür .
Çiftçimizin önü açık değil. Türkiye Cumhuriyeti’nde çiftçi kadar borçlu başka bir kesim yok. Uçan kuşa borcu var. Çiftçi ürettiği üründen para kazamazsa borcu asla bitmez.
Çiftçi çok çok çalışır, az az kazanır.
Hani bir söz vardır: Karnından danayı sırtından sopayı eksik etmiyeceksin. Bu resmen biz çiftçilere uyarlanmış bir söz gibi. Gene de sabrımızı daha fazla zorlamayın. Uyarması bizden.