BORA ÖZİZMİRLİSURİYE’DE YENİ YÖNETİM
Başkaları ABD analizini manşete taşır. Çünkü bulabilecekleri tek yer orasıdır. Biz Çin’den verelim.
Suriye'de yeni yönetim iktidarı alırken Çin'de farklı bir analiz dile getirildi. Yazar Zhànzhēng cháguǎn,"İsrail Golan Tepeleri'ni ilhak etti, Türkiye harekete geçti! Erdoğan neden ABD ve İsrail'le karşı karşıya geldi?" başlıklı makale yayımlandı.
Makalede; Suriye'de İran’ın yerini Türkiye'nin, Esat’ın yerini ise; Ahmet Şara'nın doldurduğunu, karşı tarafta ise; İsrail-ABD-PYD ittifakı olduğu vurgulandı. Rusya'nın ise; Ukrayna savaşından sonra tekrar Suriye'ye gelmek isteyeceği belirtildi. Son durumda ise; Suriye'de İran'ın kaybeden olduğu vurgulanı. Bir diğer analizde ise; ABD ve İsrail'in, HTŞ'nin muhalifi haline geldiklerinin altı çizildi.
Analizde "İsrail'in Golan Tepeleri'ni ilhak etmesinin ardından Türkiye harekete geçmekten kendini alamadı. Ancak Türkiye'nin rakibi Suriye değil, PYD'dir. Herkes Suriye'de çok vahim bir olayın yaşandığını görecektir. "ifadelerine yer verildi.
Makalede öne çıkan görüşler şöyle:
-HTŞ, Şam'ı aldıktan sonra, Türkiye;PYD'ye saldırmak için derhal Menbiç'e asker gönderdi.
-Türkiye'nin beklemediği şey ise, HTŞ'nin ana gücü PYD'ye saldırmak üzere kuzeye doğru ilerlerken, İsrail'in güneyden asker göndermesiydi. İsrail sadece Golan Tepeleri'ni işgal etmekle kalmadı, aynı zamanda Şam'a tanklar gönderdi.
-Bu durum Türkiye'yi çok zor bir duruma soktu. İsrail, Erdoğan'ın büyük planını bozdu ve Heyet Tahrir el-Şam, kuzey ve güney olmak üzere iki cephede savaşma ikilemiyle karşı karşıya kaldı.
-Ahmet Şara, Putin'e seslenerek Rusya ile iş birliğine hazır olduğunu dile getirdi. Anlamı ne? Ahmet Şara yeni Beşşar'a dönüşüyor.
Zira Beşşar'ın yaşadığı bütün zorluklar Ahmet Şara'nin başına geliyordu. Esad devrilmeden önce İsrail ve ABD gizlice HTŞ'i destekliyordu. Ancak Esad devrilince İsrail ve ABD bir anda birbirlerine düşman oldular ve HTŞ'nin en güçlü muhalifi haline geldiler.
Eğer Ahmet Şara, ABD, Kuveyt ve İsrail'den oluşan üçlü koalisyonu kontrol altına almak istiyorsa, Türkiye ve Rusya ile ittifak kurmalı. Bu, Suriye'den fiilen kovulan tek ülkenin İran olduğu ve yerine Türkiye'nin getirildiği anlamına geliyor. Peki ya Rus ordusu? Rusya-Ukrayna savaşı bittikten sonra Suriye'ye geri dönmesi çok muhtemel!
Bu çekişmenin en büyük kaybedeni İran.
 
						